Info sessies over nieuw CAO-voorstel monden uit in start van stakingsacties op Sidmar tegen de loonstop en voor Brugpensioen op 58 met volle bijleg !

Het cao voorstel werd vorige week dinsdag met 87,88 % verworpen, terwijl 75 % van de arbeiders had deelgenomen. Dat is een ongelooflijke prestatie. Op donderdag waren er reeds nieuwe onderhandelingen, wat toch weer bewijst dat de directie effectief niet zo happig is op een staking : elke ton die ze nu niet kunnen draaien zijn ze kwijt, want er zijn reeds zovele fabrieken gesloten dat er geen extra capaciteit overblijft.

Maar tot ieders verwondering was het resultaat van 2 dagen extra onderhandelingen opnieuw een grote ontgoocheling:
Wat betreft loon, werd in kader van cao 90 een productie premie voorzien voor 4 kwartalen, dit zou neerkomen op een premie van max 512 € over 4 kwartalen (445 € netto) Maar: niet recurrent, dus na 1e kwartaal 2015 is men die kwijt.
De aanpassing voor de Groepsverzekering zijn peanuts en enkel bedoeld om de ouderen wat te paaien ivm Brugpensioen.

Van het Brugpensioen stelsel 56/33/20 (en enkel aanpassing in dit stelsel, niet in het andere) wordt de opzeg-leeftijd 6 maand lager : 56.5 jaar ipv 57. Maar de bijleg wordt opnieuw pas volledig vanaf SWT op 60 jaar! Dat betekent dat 37 man extra man op SWT kan gaan. Maar dit aan 70% van de bijleg.
In de feiten betekent dit dat ge +- 250 euro bruto meer hebt dan CAO 17.

Opnieuw informatiesessies op maandag, dinsdag, woensdag, en op donderdag 6 maart versturen van de stembrief. Telling op dinsdag 18 maart.
De stakingsaanzeg werd opgeschort tot na de stemronde over dit voorstel.
De directie speculeerde blijkbaar op tijd kopen, en rekken. Maar daar hebben ze zich erg in misrekend :

Eerste reacties op de vloer waren : opnieuw afkeuren, hoe durven ze!

Op de eerste infosessie, op maandag om 12 u was het al bijna prijs : er heerste een grimmige sfeer,” genoeg is genoeg”, hoorde je overal.De vroege ploeg van de staalfabriek kondigde al aan dat ze daags nadien om 06 u gingen stoppen met gieten !

Maar op de sessie van 14 u ging het er nog veel scherper aan toe : de 600 (!!)  aanwezigen waren zo ontgoocheld, dat ze … prompt in staking gingen ! ze bleven daar zitten.
Dat ging rond in de fabriek, er werden al volop plannen gesmeed om op dinsdag te gaan “wandelen”, dus rond te trekken in de fabriek. Rond 16 u kreeg ik bericht dat Personeelsdirecteur Bontinck hen aan het toespreken was, maar hij kreeg hen niet in gang : de onvrede is te groot.
Er werden al volop plannen gemaakt voor de volgende ochtend : de delegees spraken af om 05u30 in de staalfabriek.
Ondertussen krijg ik nu ook het bericht (17 u) dat ook in Koudwals en Warmwals nu prikacties doorgaan, en in de staalfabriek staan ze al klaar om aan te pikken.
Dat betekent, dat morgen in de vroege ploeg zowat overal acties zullen doorgaan.
Het personeel staat nu sterk, om een reële loonsverhoging af te dwingen. En om op 58 jaar in verdiend Brugpensioen te kunnen gaan, aan de volle bijleg ! (= 85 % van vroeger loon)

The URI to TrackBack this entry is: https://dirkgoe.wordpress.com/2014/03/03/info-sessies-over-nieuw-cao-voorstel-monden-uit-in-start-van-stakingsacties-op-sidmar-tegen-de-loonstop-en-voor-brugpensioen-op-58-met-volle-bijleg/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Plaats een reactie