Extra gemeenteraad stemt motie voor behoud van alle jobs in OCMW en gemeente Zelzate. Gemeenteraad voorgezeten door raadslid van oppositie

P1030918

Opnieuw heel veel publiek, vooral van OCMW, op de extra gemeenteraad van maandag 29 april. Op de agenda immers 2 cruciale agendapunten. Iin de openbare zitting een motie, die stelt, dat met de dotatie van de gemeente iedereen aan de slag kan blijven bij OCMW en gemeente. In de geheime zitting een stemming om het college te verzoeken de 2 ontslagen bij de Technische dienst in te trekken, aangezien de sanctie niet in verhouding staat tot de inbreuk.
Massale opkomst in de zaal, maar achter de tafels van de gemeenteraadsleden waren vele lege stoelen: behalve 1e schepen Acke, tevens voorzitter van de gemeenteraad, en Luc Verstraeten, gemeenteraadslid voor VLD-SD, was niemand aanwezig van de VLD-SD, N-VA of CD&V.
Luc Verstraeten had zich op de vorige gemeenteraad reeds duidelijk uitgesproken tegen de ontslagen.
Acke startte de vergadering met te zeggen, dat naar zijn mening de gemeenteraad zich niet over die punten kan uitspreken, en hij ze dus niet ging voorleggen.
Hij gaf het woord aan Luc Verstraeten. Die herhaalde zijn standpunt, dat hij tegen die ontslagen bleef, dat hij “nog in de spiegel wil kunnen kijken … ” maar zat toch verveeld met de opmerking van Acke dat de gemeenteraad geen bevoegdheid heeft over de inhoud van de agendapunten.

Geert Asman argumenteerde namens PVDA+ dat dit een aanfluiting is van de wil bij de bevolking die op 3 dagen tijd, meer dan 3200 petities tekende. Hij beriep zich ook op artikel 24 van het gemeentedecreet, dat duidelijk stelt dat de voorzitter niet kan weigeren een agendapunt ter stemming voor te leggen indien het naar zijn oordeel niet tot de bevoegdheid van de raad behoort.
Bovendien hadden PVDA+ en Spa voor de zitting nog even samen gezeten, om de tekst nog wat beter op punt te stellen, zodat zelfs die kritiek ook zou vervallen.
Patricia De Meyer stelde de motie voor, maar eigengereid als steeds herhaalde Herr Acke, dat hij de motie toch niet ging voorleggen, en hij de raad ging verlaten;
Hij stelde zich ostentatief recht, en sommeerde Luc Verstaeten mee te komen. … maar die bleef zitten!
Acke drong nog even aan, maar verliet toen de raadzaal langs achter.

Had Acke nu gedacht dat hij ons kon wandelen sturen? Wij kennen het gemeentedecreet: zolang de helft van de gemeenteraadsleden aanwezig is, kan de gemeenteraad wettelijk vergaderen. Bij gebrek aan voorzitter wordt dan het gemeenteraadslid aangesteld met de hoogste anciënniteit. Die rangorde ligt vast. Van de aanwezige gemeenteraadsleden heeft Dirk Goemaere de hoogste anciënniteit, en dus ging hij naar voor om de gemeenteraad opnieuw voor geopend te verklaren, en de agenda af te werken.
Een PVDA-er die de gemeenteraad voorzit, op wettelijke manier: het is wel een unicum. Maar in Zelzate gebeurt nu week na week wel iets baanbrekends.
Dit was maar mogelijk, omdat Luc Verstraeten de moed had, zo consequent te zijn om te blijven deelnemen aan de gemeenteraad. Want pas dan waren er 12 aanwezigen op het totale aantal van 23. (PVDA+ telt 6 raadsleden en Spa 5 ) .

Luc kreeg dan ook een luid en langdurig applaus uit de zaal. Nadien kwamen vele mensen hem nog persoonlijk proficiat wensen.
Zodra Acke hoorde dat de gemeenteraad verder ging, keerde hij kort weer, maar droop dan toch weer af.
Zijn snode plannetje, om die gemeenteraad, bijeengeroepen door de oppositie, tot een nutteloze bijeenkomst te maken, en ons als kleuters naar huis te sturen, was duidelijk mislukt.
Achteraf vernamen we, dat ze dagenlang op Luc hadden ingepraat, en alles in scenario’s was uitgeschreven, wat Luc moest zeggen, wanneer hij moest opstappen, enz. Maar Luc heeft “naar zijn hart geluisterd”, herhaalde hij, en voegde er met een kwinkslag aan toe dat hij nu “ geen lid van Spa of PVDA ging worden, ik blijf nen blauwe …” Waarvoor ons respect. Er zijn ongetwijfeld nog mensen in de coalitie die grote twijfels hebben bij dit asociale beleid, hopelijk durven ze even moedig zijn als Luc.

Grote vreugde bij de vakbondsmensen en OCMW en gemeentepersoneel.
Via de gemeenteraad hebben we het onderste uit de kan gehaald. Als politieke boodschap naar de gemeente en de bevolking kan dit al tellen.
Het is een belangrijke overwinning, die de strijd zeker versterkt.

Dinsdag 30 april wordt dan wel een cruciale dag: vanaf ’s morgens wordt er piket gestaan, en is er in alle diensten staking.
Om 18 u is er dan de cruciale OCMW-vergadering, waar we opnieuw, in naam van het personeel, de intrekking van de ontslagen zullen eisen.
De strijd gaat duidelijk naar een climax! We kunnen zeker winnen ! Dan wordt het wel een heel speciale 1 mei in Zelzate!

P1030919 P1030920 P1030921 P1030926 P1030928 P1030929 P1030930 P1030931 P1030935 P1030936 P1030937 P1030938 P1030939 P1030940

The URI to TrackBack this entry is: https://dirkgoe.wordpress.com/2013/04/29/extra-gemeenteraad-stemt-motie-voor-behoud-van-alle-jobs-in-ocmw-en-gemeente-zelzate-gemeenteraad-voorgezeten-door-raadslid-van-oppositie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Plaats een reactie