Opnieuw 79 jobs op de helling bij ArcelorMittal Gent. Personeel Centraal magazijn voert ganse dag actie.

Het “LEAP” – besparingsplan voor de ondersteunende diensten werd ‘leep’ opgesteld, want zou gespreid worden over een periode van 3 jaar. Maar het personeel laat zich niet om de tuin leiden : vandaag 17/10 gans de dag acties en vergaderingen bij personeel Centraal Magazijn en Centrale Werkplaats. Voor donderdag gaan de acties verder, en wordt aan iedereen gevraagd een uurtje solidair te zijn. Want iedereen is bedreigd

Bij ArcelorMittal in Gent en Merelbeke, staan 79 jobs op de helling. De gevolgen van het Europees besparingsplan werden vanmorgen toegelicht op een bijzondere ondernemingsraad.

Op de hoofdzetel in Gent zouden 44 banen bedreigd zijn van de ruim 700 personeelsleden in 11 ondersteunde diensten, waaronder magazijnbeheer, inkoop, drukkerij en facility management. Het zou gaan om 30 arbeiders en 14 bediendejobs.

Bij ArcelorMittal Flat Carbon Belgium in Merelbeke, waar onder meer financiën beheerd worden, hr-, sales en marketingafdelingen gevestigd zijn, zouden 35 van de 250 bedienden en kaderleden moeten vertrekken..

Ook in Wallonie deelt Mittal opnieuw rake klappen uit:

Bij Mosacier, service center voor perforeren, knippen en plooien van staal: voor 13 arbeiders en 10 bedienden wordt de procedure Renault opgestart. (op 110 personeelsleden )

Ander filiaal: ArcelorMittal TBL (Tailored Blanks Liège), eveneens gevestigd in Sclessin, komt vanaf nu onder AM-Gent en wordt grondig geherstructureerd.

ArcelorMittal Construction Belgium in Malmédy, gespecialiseerd in stalen dakpannen, voor de residentiële markt, wordt naar een ander filiaal overgebracht. 14 jobs geschrapt.

De afvloeiingen zouden gespreid worden over drie jaar,via natuurlijke afvloeiingen, afbouw van interims en tijdelijke contracten.

Dat noemt de directie ‘op sociaal verantwoorde manier’ .

Maar dat kon het personeel niet paaien!

Vooral het Centraal Magazijn werd hard getroffen : het zou zowat compleet worden uitbesteed.

De 19 chauffeurs en bedelers (op 35 personeelsleden) zouden hun baan verliezen, eventueel elders worden tewerkgesteld. Of overgaan naar de externe firma ??

FMA (beheer van de refters) wordt afgebouwd. Dat ligt bijzonder gevoelig,want dit zijn meestal jobs voor medisch gemuteerde personen.

Nu het bedrijf veel drastischer tekeer gaat tegen iedereen die 3 keer is ziek geweest, of voor wie medisch wordt afgekeurd, betekent dit dat ook deze uitweg wordt afgesloten voor wie medisch begint te sukkelen.

Het personeel van het CM was echter zwaar geschokt.

“… op de duur vlieg je op straat bij medische problemen, want er zullen geen jobs meer beschikbaar zijn voor “aangepast werk…” reageerden de actievoerders.

“…Het is een schande ! hoe men een mens zo kan demotiveren het is niet te geloven. Als een zak vuil worden we opzij geschoven …”

Ze legden allen het werk neer.

Ze hingen affiches op: ” gesloten wegens Outsourcing”.: er worden geen stukken meer geleverd,behalve wanneer daardoor een machine zou dreigen stil te vallen.

Ze eisen behoud van job en dagfunctie, ze hopen op steun v andere afdelingen.

Rond 10 u ging er ook in de nabijgelegen Centrale Werkplaats een info vergadering door voor het personeel,over dit plan. De stakers van CM zijn dan naar de refter getrokken.

Ook in de late ploeg heeft de CW verder actie gevoerd.

De directie was zo arrogant, dat ze niet eens naar de stakers kwamen.

De stakers proberen ook andere afdelingen te motiveren,want dit is slechts het begin : Mittal is bezig overal te besparen.

Enkele reacties van andere afdelingen: “Ze hebben groot gelijk dat ze de boel platleggen. Als de vakbond ons komt vragen gaan we allemaal mee….” “.. ik hoop dat ze eens doorzetten en de steun krijgen van de hele fabriek …”

Natuurlijk was het voor velen niet simpel zomaar aan te pikken : nogal wat onderhoudsdiensten zijn betrokken bij de grote stilstand aan de Hoogoven, voor het vervangen van de Staves, en kunnen zomaar niet weg…

Actievoerders vragen me de volgende boodschap over te brengen:

Beste vrienden, dit is slechts het begin van het zoveelste besparingsplan van Mittal. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de crisis. Mittal heeft al fortuinen verdiend, we willen behoud van onze job, in dagdienst: vele mensen in de ondersteunende diensten hebben gekozen voor dagdienst, zijn dikwijls medisch herplaatst.

De actievoerders eisen dat deze jobs behouden blijven. Het kan toch niet zijn dat men in de toekomst, zodra men wat medisch begint te sukkelen, er geen aangepaste jobs meer bestaan,omdat die wegens besparingswoede, allemaal zijn uitbesteed? Bij de uitbesteding van de bewaking hebben we al gezien tot welke situaties dit leidt.

Daarom is het belangrijk dat deze acties doorgaan, tot er een oplossing uit de bus komt.

De actievoerders, gesteund door de 3 vakbonden, vragen dat vanuit de ganse fabriek groepen arbeiders naar de refter van CW of CM gaan,om hun solidariteit te betuigen. Het hoeft geen ganse ploeg te duren : een uurtje is al een flinke riem onder het hart.

Een voor allen, allen voor een. Arbeiders + bedienden”

PS: stuur dit aub door naar je collega’s van andere diensten en andere ploegen.

The URI to TrackBack this entry is: https://dirkgoe.wordpress.com/2012/10/17/opnieuw-79-jobs-op-de-helling-bij-arcelormittal-gent-personeel-centraal-magazijn-voert-ganse-dag-actie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Plaats een reactie