Klacht bij Sociale Inspectie tegen de “loonstraffen” bij ArcelorMittal Gent (Sidmar). Hier de letterlijke tekst.

Persbericht over mijn klacht bij de Sociale inspectie in Gent: 

Sinds mei-juni 2011 is er grote sociale onrust bij de circa 980 onderhouds arbeiders van Sidmar. Er wordt geijverd voor een aanzienlijke verbetering van de functie-classificaties, die sinds halfweg de jaren ’70 onveranderd waren gebleven. De voorbije maanden, en dagen zijn heel wat prikacties doorgegaan,zeker ook nadat de onderhoudsdiensten een referendum kregen opgedrongen, waarbij ze werden verplicht te kiezen tussen “pest en cholera”, zoals zij het heten, nml kiezen tussen een voorstel dat zij reeds s 3 X met overweldigende meerderheid hadden afgekeurd, of een voorstel dat nog minder aan de verwachtingen voldoet.

Onlangs heeft de directie van ArcelorMittal Gent een maatregel uitgevaardigd, waarbij iedereen die ook maar 15 ‘ prikactie voert, automatisch 4 u loon wordt afgetrokken. Op de loonbrieven van september, vorige week verstuurd, bleek dat dit meer dan een dreigement was: honderden arbeiders zijn op die manier 10-tallen euro loon achtergehouden door de directie. Voor gepresteerde uren ! Als een 19-e eeuwse boete omwille van prikacties ! 

Dit is totaal onwettelijk.

De vakbonden hebben op de Ondernemingsraad van 7 oktober gevraagd deze maatregel in te trekken, maar de directie heeft herhaald, dat zij bij deze maatregel blijft.

Dit is totaal onwettelijk.

Ik werd door heel wat arbeiders hierover gecontacteerd.

Samen met hen heb ik hierover vandaag klacht neergelegd bij de sociale inspectie in Gent.

Het betreft een klacht voor onwettige loondiefstal van honderden arbeiders van de Onderhoudsdiensten van Sidmar.

U vindt hieronder de volledige tekst van de klacht.

We hopen dat u aandacht besteedt aan dit belangrijke thema.

Met beleefde groeten, en steeds bereid voor verdere toelichting,

Dirk GOEMAERE   GSM 0478/24 55 96   goemaere.dirk@skynet.be

—–Original Message—–

From: Dirk Goemaere [mailto:goemaere.dirk@skynet.be]
Sent: Sunday, October 09, 2011 8:34 PM
To: tsw.gent@werk.belgie.be
Subject: Loondiefstal bij ArcelorMittal Gent, graag uw dringende controle, om verder onrecht te voorkomen

Aan: Externe directies Toezicht op de Sociale Wetten, afdeling Gent Oost

Tel. : 09 265 41 11
Fax : 09 265 41 10
E-mail : tsw.gent@werk.belgie.be
Attaché-directiehoofd : Arlette Boeckx

Ambtsgebied :  Assenede, Destelbergen, Evergem, Gent, Laarne, Lochristi, Melle, Merelbeke, Moerbeke-Waas, Oosterzele, Wachtebeke, Wetteren en Zelzate

Betreft: Klacht tegen de directie van ArcelorMittal Gent, vertegenwoordigd door de heer Van Gerven.
Dringend verzoek om controle  ivm onwettige loonafhouding.
Deze onwettige loonafhouding betreft vele honderden arbeiders van de Onderhoudsdiensten. Uw dringende tussenkomst is gewenst.

Geachte Mevrouw Boeckx,

Ik ben ex-werknemer van Sidmar (momenteel heet dit bedrijf ArcelorMittal Gent), en gemeenteraadslid in Zelzate.

Ik werd de voorbije dagen gecontacteerd door een aantal werknemers van Sidmar/ArcelorMittal Gent ivm volgend probleem van wat zij noemen ” georganiseerde en onwettige loondiefstal”.

Sedert april 2011 is er stijgende sociale onrust bij  de Onderhoudsdiensten (+-980 personeelsleden) voor het bekomen van een verbetering van hun functie-classificatiesysteem. Dit was sinds midden de jaren’70 ongewijzigd gebleven. Een sociaal bemiddelaar werd ingeschakeld. Geregeld gingen prikacties door van het personeel. Soms werd dit geregistreerd als informatievergadering met de vakbonden, soms werd dit geregistreerd als prikactie, erkend door de vakbonden.
Sinds juni heeft het Onderhoudspersoneel in 3 opeenvolgende stemmingen het voorstel van de directie met overweldigende meerderheid afgekeurd. Na opnieuw vele weken onderhandelingen, werd aan het onderhoudspersoneel vorige week een referendum voorgesteld, dat geen echte keuze inhield (kiezen tussen het reeds 3 X afgekeurde voorstel, of een voorstel dat nog minder  kan tegemoetkomen aan de eisen. Neen stemmen kan niet. Dergelijke keuze werd door het personeel gekwalificeerd als “kiezen tussen pest en cholera”)
Bijgevolg zijn vorige week opnieuw tal van prikacties doorgegaan. Meestal duren die acties 1 à 2 uur, waarna het werk wordt hernomen.

Sinds enkele dagen heeft  het bedrijfsmanagement echter een maatregel genomen, die nergens in het arbeidsreglement staat, en naar aanvoelen van de arbeiders die me contacteerden niet meer of minder dan een echte loondiefstal inhoudt, en totaal onwettelijk is. Ik deel hun mening.
Directeur Van Gerven heeft via diverse mededelingen (door hemzelf, door leidinggevenden in de afdelingen… ) laten bekendmaken, dat vanaf het ogenblik dat men 15 minuten prikacties houdt, men voor 4 u loon wordt afgetrokken. 4 u staking zou worden beboet met 8 u loon – inhouding.

Deze maatregel verwekt grote beroering.
Immers, wanneer een werknemer ook maar een kleinigheid mee naar huis neemt, en hij wordt betrapt, volgt steeds een zware sanctie, dikwijls zelfs ontslag. “Bedrijfsdiefstal” wordt zwaar gesanctioneerd.
Kan het dan, dat de directie van honderden arbeiders loon inhoudt, van uren die effectief werden gepresteerd? Dat is toch een georganiseerde diefstal, en totaal onwettelijk? Kan een directie dat zomaar?
De klagers betwisten uiteraard niet, dat de uren tijdens de prikacties onbetaald blijven.

Naast het onwettig inhouden van loon, menen de klagers dat het ook een inperking inhoudt van hun stakingsrecht, een grondwettelijk recht. Immers, nergens staat in de Grondwet vermeld, dat stakingsacties met geldboetes kunnen worden bestraft. Dergelijke maatregel komt over als zeer intimiderend.

Ondertussen blijkt dat dit niet zomaar een dreigement was. Vorige week werden de loonbrieven verstuurd  met de afrekening voor de maand september 2011. Vele honderden arbeiders keken aan tegen vele uren onbetaalde arbeid.

De vakbonden hebben dit op de ondernemingsraad van vrijdag 7 oktober aangeklaagd, en gevraagd deze maatregel in te trekken. Aanvankelijk beloofde Mr Van Gerven dit “in overweging te willen nemen”, maar even later liet hij weten dat niet wordt afgegaan van deze maatregel. Concreet is dit ook verkondigd door de heren Van Gerven en Bontinck (personeelsdirecteur), tijdens een prikactie in de Staalfabriek, de avond van 7 oktober in volle refter.
Donderdag voormiddag ging van 8 tot 10u eveneens een prikactie door in de Cokesfabriek. Het personeel ging weer aan het werk met de belofte dat dit zou worden geregistreerd als informatievergadering met de vakbonden. Na de middag kwam een leidinggevende melden, dat dit niet werd aanvaard als info vergadering, maar dat iedereen van de dienst die aanwezig was geweest, 4 u loon zou worden afgehouden. Hoewel sommigen hooguit 15 of 30′ aanwezig waren geweest.
Ook het  personeel van de Centrale Werkplaats heeft dergelijke ervaringen.

De 3 vakbonden (ABVV, ACV, ACLVB) hebben beloofd voor elk gedupeerde arbeider een dossier te zullen inleiden bij de Arbeidsrechtbank. Wat op zich natuurlijk een  gepaste methode is om verschuldigd loon op te vorderen.

De arbeiders die me contacteerden maken hierbij toch een ganse reeks opmerkingen:
Vooreerst neemt deze procedure veel tijd in beslag: naar verluidt mag men rekenen op een periode tot 1 jaar voor deze zaak is afgehandeld.
Er bestaat evenwel een mogelijkheid voor spoedprocedure. Maar dan moet de vakbond hierrond een rechtszaak opstarten, met een motivatie waarom het nodig is deze zaak met spoed te behandelen. Ook dit zal de nodige tijd vragen, voor de 3 vakbonden met hun respectievelijke juridische diensten tot een akkoord zijn gekomen. Dan nog de procedure zelf, met de mogelijkheid dat de rechtbank de dringende reden niet weerhoudt.
Ondertussen blijft natuurlijk de onwettelijke situatie en het nadeel voor betrokkenen bestaan, dus zou best tegelijk een rechtszaak worden opgestart, om Sidmar te verplichten van deze maatregel af te zien, en onmiddellijk de ten onrechte ingehouden lonen uit te betalen.  Enz…

Bijgevolg dringen die Onderhoudsmensen bij mij aan om uit te zoeken, of geen andere piste kan worden bewandeld, gezien de onwettelijkheid van de situatie.

Bijgevolg heb ik daarover juridisch advies ingewonnen bij de heer Enrico de Simone, advocaat bij PROGRESS Lawyers Network,  Broederminstraat 38 B – 2018 Antwerpen. Hij is gespecialiseerd in sociaal recht.
Mijn advocaat oordeelt, dat dergelijke onwettige situatie niet noodzakelijk via lange juridische procedures moet worden rechtgezet. Hij oordeelt dat, gezien de manifest onwettige aard van deze maatregelen, dit het best aan de “sociale inspectie”, dus jullie dienst, kan worden gemeld.

Daarom wil ik bij deze, in naam van de arbeiders die mij contacteerden, klacht neerleggen tegen de directie van ArcelorMittal Gent,voor het onterecht en onwettig inhouden van loon voor gepresteerde uren van  honderden arbeiders in september 2011.
De situatie is materieel makkelijk  vast te stellen, oa door de loonstaten op te vragen, en de notulen van de Ondernemingsraad te raadplegen, alsook de verschillende vakbonden te contacteren, enz.

Gezien de hardnekkigheid van de directie in deze kwestie, en hun expliciete weigering aan de vakbonden om op deze maatregel terug te komen, vragen de betrokken arbeiders dat ik deze klacht indien in hun naam, om represailles te vermijden.

Mag ik vragen dat u zich snel van de situatie vergewist, en de gepaste maatregelen neemt?
Met dank bij voorbaat.
Mag ik eveneens vragen dat u me op de hoogte houdt van de vorderingen van uw onderzoek?
Ik blijf uiteraard beschikbaar voor verdere toelichtingen.

Met beleefde groeten,

Dirk Goemaere, Assenedesteenweg 41 in 9060 Zelzate.

-- 
Dirk GOEMAERE
GSM 0478/24 55 96
goemaere.dirk@skynet.be

The URI to TrackBack this entry is: https://dirkgoe.wordpress.com/2011/10/10/klacht-bij-sociale-inspectie-tegen-de-loonstraffen-bij-arcelormittal-gent-sidmar-hier-de-letterlijke-tekst/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Plaats een reactie